Mivel felbukkant jó pár ingatlanközvetítő, és kommentben kifejtették a véleményüket a szakmájukról, nos, akkor nekifutok még egyszer az egésznek. Pontról pontra megyek végig a kérdéseken és kijelentéseken, hátha közelebb kerülnek egymáshoz a nézőpontok. Lássuk!

„Mert lefotózni, és 2-3 helyre feltenni a hirdetést, nem nagy kunszt. Csakhogy az a hirdetés két nap múlva már a hatszázadik lesz a találati listán, (magyarul, a kutya meg nem nézi) mert a fizetős kiemelt hirdetések beelőzik, plusz én, mint ingatlanos, bármikor az első 2-3 helyre teszem a hirdetésem.”
Itt van a kutya elásva. Ha az ingatlanosok egymással versengve nem szórnák tele minden áldott hajnalban az összes létező hirdetési oldalt, akkor talán a földi halandóknak is lenne esélyük a saját lakásukat feltenni a netre.

„Sok helyen a fotófeltöltés is fizetős, nekem is, de nekem ez befektetés, megéri.
Nekem is jobban megérné pár ezer forintot kifizetni a hirdetésért, mint többszázezret a közvetítésért.”

Azután tárgyalok a vevőkkel, megszűröm őket, hogy Te, mint megrendelő már csak azokkal találkozz, akit be is engednél a lakásodba.
Azt engedek be a lakásomba, akit én akarok.

Egy kereső ügyfél inkább eljön hozzám, elmondja, mit szeretne, és én egyből elé teszek 10-15 olyan hirdetést, amit szeretne. Leszervezem a találkozókat, odakísérem, segítek a papírmunkában. Ergo, időt, energiát takarítok meg mindkét félnek.
Ezzel egyetértek, HA VAN RÁ IGÉNY. A probléma azzal van, hogy ha nekem nincs szükségem idő- és energiamegtakarításra, mert időm, mint a tenger, akkor sincs lehetőségem egyedül intézni ezeket az ingatlanosok miatt.

Igazából én is elég közvetítő ellenes vagyok / voltam, mégis így adtam el a lakásom. Felpakoltam minden áldott nap a lakást több weboldalra fizetősen is, kiplakátoltam a környéken stb, mégsem ment naponta felhívott vagy 2-3 ingatlanos magánszemély alig, az emberek sajnos ingatlanoson keresztül akarnak lakást venni.
Nem ingatlanoson keresztül akarnak lakást venni az emberek, miért is tennék, ha – mint kifejtettem egy másik posztban – a vevőnek kell megfizetnie az ingatlanos közvetítői díját. Egész egyszerűen nincs más lehetőség, csak ingatlanoson keresztül vásárolni.

Kenyeret is lehetne sütni reggelente, mégis az emberek 99%-a lemegy a pékhez, és megveszi. A többség rengeteg mindenért fizet, amiért nem is kellene, ez is csak egy ilyen szolgáltatás, aminek megvan az ára. Bárki megtanulhatja, nem kell hozzá kimagasló IQ, de egyszerűen az emberek inkább a közvetítőnek fizetett pénzzel megváltják azt az időt - mondjuk a családjuk számára - amit a hirdetéssel töltenének.
Ha otthon sütöm a kenyeret vagy ha megveszem a péknél, árban közel ugyanúgy jövök ki, ha veszem, akkor némi időt spórolok. Ha magam intézhetném az ingatlan adásvételét, egy-másfél millió forintot spórolnék. „Átváltva” szabadidőre vajon megéri? (Költői volt a kérdés.)

Mari néni is létezik a világon, aki talán életében nem látott számítógépet, de van pénze és biztonságosan jogi és szakmai háttérrel maga mögött szeretne venni lakást - na Ő biztos ingatlanközvetítőhöz fordul.
Mari néninek egészségére, és legyen is lehetőség a lustáknak, pénzeseknek, elfoglalt embereknek kiadni a lakáskeresés feladatát. Ismét leírom: a probléma az, hogy nem nagyon van más lehetőség. Hiába vagyok szorgalmas, van időm, energiám és kedvem árulni és vadászni, ha nem tudom megtenni a mindent ellepő ingatlanosok miatt.

A közvetítő nem elsősorban a hirdetésein keresztül adja el az ingatlanokat, hanem a meglévő széles ügyfélkörében keres vevőt, illetve egy-egy érdeklődőnek több hasonló paraméterekkel rendelkezőt tud ajánlani.
Nem lenne olyan széles az az ügyfélkör, ha nem lehetetlenítenék el a magánszemélyek magánhirdetéseit, mert a legtöbb ember szívesen intézné saját maga ezeket a dolgokat. Pláne, ha százezreket spórol vele.

Nem tudod, mennyit és a házad, nem ismered a piaci értékét. Nagyon sok ember rámond egy árat csak úgy hasraütve, mert neki annyit érne meg. A baj csak az, hogy vagy túl magas árat mond, és ezért senki nem veszi meg, vagy pedig túl alacsonyat, és ezért áron alul kel el.
Felnőtt, értelmes embernek tartom magam, aki egy icipici utánajárással nagyjából be tudja lőni az ingatlan értékét. Igen ám, de mint tudjuk, egy ingatlan annyit ér, amennyiért megveszik, hiába a belőtt piaci ár. Másrészt pedig ha nekem nem sürgős, várhatok, hátha elmegy magasabb áron is. Ha viszont sürgős, akkor eladhatom piaci ár alatt is – teljes mértékben az én döntésem.

Nem ismered a jogi hátterét, nem tudod, milyen papírok kellenek hozzá, stb.
Egy bizonyos IQ felett ez a probléma sem probléma.

Nézzük az árat. 10milliós ház eladásából elkér 500ezret? Lehet. De:
- Egyrészt ebből ő ÁFÁ-t, adót fizet, kocsiba fizeti a benzint, fizetni a hirdetéseket, kiemeléseket, reklámot, irodaköltséget, telefont, akármit. Vajon mennyi marad belőle neki? Ez az, amivel az egyszeri ember soha nem számol.

Fordítsuk meg a dolgot. Ha nem nyomulnának ilyen erőszakosan, egymást is letaposva, és hagynának teret azoknak, akik nem szeretnék igénybe venni a közvetítőt, akkor nem kellene milliókat költeni ezekre a dolgokra.

Az ingatlanos keselyűk szolgáltatnak. Ha igénybe veszed a szolgáltatásait, rajta keresztül adod el a házad, fizetned kell.
De én NEM AKAROM igénybe venni a szolgáltatásait. Mint ahogy azt is eldöntöm, hogy étteremben eszem-e vagy főzök itthon.

A harmadik dolog. A közvetítők egy hirdetőoldalon egymással is versenyeznek, de veled is. Szerinted mi esélyed ellenük? Az én egyik honlapomon csak az egyik iroda naponta úgy 200-600 ingatlanhirdetést tol fel. Egy oldalon 30 látható, legfelül a kiemeltek. Ha este feladod a hirdetésedet, vajon másnap reggel hol találod? nemtán a 10. oldal környékén? De bizony! Kiemeled a tiedet? Ő is az övét. Ő naponta többször is ránézhet. Hát te?

Erről beszélek. Életteret a magánhirdetőknek!

Arról nem is beszélve, hogy az ingatlanok ára a közvetítők miatt magasabb milliókkal. Mert ugyebár a sikerdíjjal megemelik a vételárat.